Semlor

8 st semlor | 225 grader i ca. 8 min

Ingridienser
75 gram mjölkfritt smör
2.5 dl soyamjölk
0.5 jäst (röd)
1 msk fiberhusk
0.5 dl strösocker
1 nypa salt
1 msk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
5 dl glutenfritt mjöl

Fyllning (mandelfri)
1 dl solrosfrön
1 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
2 msk soyagrädde

Garnering
2 dl soyagrädde
florsocker

Gör så här:

Smält smöret och blanda med mjölken så det är fingervarmt. Blanda i fiberhusk, låt blandningen svälla 10 min.

Blanda salt, socker, kardemumma, mjöl och bakpulver och sedan ner i vätskan. Arbeta degen ordentligt, täck över och låt degen jäsa 30 minuter.

Mjöla bakbordet och dela degen i åtta lika stora delar. Rulla till en rund bullar och lägg på en plåt. Täck över och jäs 40 minuter.

Blanda några droppar sirap med 3 msk vatten och pensla bullarna innan du stoppar in dem i ugnen. Ta ut och låt svalna.

Mixa solrosfrön, florsocker, vaniljsocker och grädde med stavmixer. Då solrosfrön är gråa i färger så kan du tillsätta lite blå karamellfärg för att göra fyllningen lite roligare.

Skär av ett lock och gröp ur lite av bullen, fyll den och spritsa på vispad grädde och lägg sedan på locken igen. Pudra över lite florsocker.